A Balaton fagyija


A májusi Nyitott Balaton eseménysorozat keretein belül, a Balatoni Regionális TDM Szövetség idén első ízben választotta meg a Balaton fagyiját. A zsűri egybehangzó véleménye szerint a legfinomabb fagylalt a balatonmárifürdői Florida Fagylaltozó egyik különlegessége lett.

 

A megmérettetésre csak a balatoni üdülőrégióból lehetett nevezni, hagyományos alapanyagokat tartalmazó termékekkel. A zsűri a tó körül 8 helyszínen 16-féle fagylaltból választotta ki a győztest, amely az idei szezonban a Balaton fagyija 2014 címet viselheti. A megszokott édességek mellett olyan egyedi kompozíciókkal is találkozhattak a bírák, mint a citromfűvel, jégborral készült vagy a kapros-túrós fagylalt, mutatva a régió sokszínűségét. A döntésben fontos szerepet játszott – természetesen a megfelelő alapanyagok használatán túl – a szín-, illat- és íz harmónia, valamint a tálalás is.

 

 

Végül a legkiválóbb íz összeállítású hűsítőnek a „Balatoni randevú” elnevezésű pezsgős-marcipános-szamócás fagylalt bizonyult. Pálfi Attila, a Florida Fagylaltozó tulajdonosának receptje a nyilvánosság elé fog kerülni, így a nyár folyamán a Balatonnál több helyen is meg lehet majd kóstolni a díjnyertes különlegességet.

 

A megmérettetés célja a balatoni kiváló minőségű kézműves fagylaltjainak népszerűsítése volt, így a fődíj mellett díjazták még a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó Füge-dió fantázia, a balatonfüredi Korzó Fagyizó Füredi mákvirág és a szintén füredi Bagaméri Fagylaltozó Kapros-túrós pite fantázianevű fagylaltjait is.

 
Balaton Borgaléria