Gasztronómiai újdonság: BALATON szendvics

 

A balatoni gasztronómia megújításának újabb akciójaként elkészült a Balaton szendvics. A tavalyi balatoni halderelye után - amelyet a badacsonyi Kéknyelű borhoz készítettek harcsából, - a helyi szakemberek ismét szeretnék felhívni a figyelmet a helyi alapanyagok fontosságára. A Nyitott Balaton rendezvénysorozat sajtótájékoztató résztvevőinek mutatták be először ezt az új ételt. Ahogyan a Balaton mind több rajongója fedezi fel a nyári nyaraláson kívüli lehetőségeket, úgy a balatoni gasztronómia is túlmutat már a lángos és hekk hőskorában megragadt sztereotípiákon, így kellenek az újszerű ételek is.

 

A különféle nemzetiségi konyhák íz világát szendvicsekben megjelenítő S’nwich Around the World séfje, a Nyitott Balaton vendégei tiszteletére készítette el a Balaton szendvicset, amely “street food” és “fine dining” változatban is megkóstolható.

 

 

Az alkotók szerint fontos, hogy a Balaton szendvics kilépjen a Nyitott Balaton rendezvény keretei közül, ezért legalább két kritériumnak kell eleget tennie: alkalmazható legyen több vendéglátó szegmensben; emellett teret engedjen a készítők egyéni ízlésének és kreativitásának, a formai és tartalmi kereten túl. Ezért készült el a szendvics utcai és éttermi változata is.

 

A szendvicset a környéken megtalálható kiváló minőségű alapanyagok ihlették, de elkészíteni természetesen máshol is el lehet. A legfontosabb alkotórészei a balatoni hal mellett a környék borai, a mandula és a spenót. A halpogácsa többféle balatoni halból készülhet, ki-ki saját ízlése és fantáziája szerint összeállított halkombinációból készítheti. A halpogácsát balatoni rizlinggel (Olaszrizling) készülő mártás kíséri, illetve balatoni mandulával kevert, friss spenót levelek és kandírozott citromropogós teszik teljessé. A rizlinges mártás szintén tág teret enged az egyéni kreativitásnak. A Balaton szendvics, előételként, kiválóan adaptálható magasabb kategóriájú tányér-szervizes környezetben is. Ebben a kategóriában, a díszített halpogácsát vékony, pirított toast-kenyérrel tálalva lehet a szendvics jelleget elegánsan reprezentálni.

 

A Balaton, a S’nwich nyári, szezonális specialitásai között is elérhető lesz.

 

 
Balaton Borgaléria