Natúr aszúeszenciát loptak Tokajból


Több mint nyolcszáz liter natúr esszenciát loptak ismeretlen tettesek a Tokaji borvidékről, Mádról, Orosz Gábor pincészetétől. A borkülönlegesség több millió forintot ér és december közepén tűnt el a 
pincéből. A 2013. évi esszenciát 54 és 36 literes üvegballonokba gyűjtötték. Az esszenciát úgy nyerik, hogy a kézzel szedett aszúszemeket egy kádban összegyűjtik. Egy tíz mázsás kádból mintegy 30-50 liter natúr esszencia csöpög ki, amit üvegballonokban tárolnak a későbbi felhasználásig.


Több millió forintos kár érte a borászt, a különlegességet valószínűleg kéz alatt próbálják majd meg értékesíteni a tolvajok Tokaj-hegyalján, esetleg a szlovák oldalon. A felkutatást jelentősen megnehezíti, hogy az esszenciát nehéz lesz beazonosítani, mivel a friss natúr terméket még nem analizálták.


Mi is az az eszencia?

Az aszúkészítés az aszúbogyók feltárásával kezdődik, amelyhez az aszúszemeket külön gyűjtik hagyományosan csappal ellátott, álfenekes kádakba. Az összegyűjtött szemek egymásra nyomódása következtében nagy (350-800 g/l) cukor- és extrakttartalmú, illat- és zamatgazdag lé préselődik ki. Ez a nyers eszencia, amelyből lassú erjedéssel keletkezik a Tokaji Eszencia nevű borkülönlegesség. Az eszencia többnyire nem kerül forgalomba, inkább megtartják maguknak a borkészítők, s aszúboraikhoz házasítják.
A Tokaji Aszúeszencia kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180g/l természetes cukrot és 45g/l cukormentes extraktot tartalmaz.

 

A 3-6 puttonyos Tokaji Aszú és Tokaji Aszúeszencia, a Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termett, Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor külön szedett aszúszemekre öntött, meghatározott termőhelyről származó musttal vagy borral áztatott Tokaji borkülönlegesség.
A Tokaji bor a készítési módra jellemző aszú és érlelési illattal, valamint zamattal rendelkezik. A forgalomba hozatal előtt Tokaj-hegyaljai pincében három évig, az Aszúeszenciát öt évig kell érlelni.

A Tokaji aszú puttonyszám szerint lehet:


  • Tokaji 3 puttonyos, amely legalább 60 g/l természetes cukrot és 25 g/l cukormentes extraktot,
  • Tokaji 4 puttonyos, amely legalább 90 g/l természetes cukrot és 30 g/l cukormentes extraktot,
  • Tokaji 5 puttonyos, amely legalább 120 g/l természetes cukrot és 35 g/l cukormentes extraktot,
  • Tokaji 6 puttonyos, amely legalább 150 g/l természetes cukrot és 40 g/l cukormentes extraktot tartalmaz.
 
Balaton Borgaléria