Balatoni Kör


Balatoni Kört alakítanak vezető tóparti borászatok


Az Olaszrizling Október program sorozat lezárásaként megrendezett Olaszrizling kóstolóra meghívott pincészetek több mint kétharmada balatoni volt. A tóparti borászok ezért egy közös fotóval hívták fel a figyelmet arra, hogy milyen meghatározó szerepe van a Balatonnak, hazánk legelterjedtebb fajtájának megújulásában, az utóbbi időben megfigyelhető minőségi fordulatban, az Olaszrizling felértékelődésében.


A tavaly megalakult Badacsonyi Kör kezdeményezte, hogy a vezető balatoni borászatok alakítsanak közös szervezetet, Balatoni Kör néven. Céljuk a nemrég meghirdetett új nemzetközi fajtaverseny megszervezése és egy innovatív fajtavédjegy bevezetése, de ennél jóval több is: egy újfajta balatoni érdekvédelmi szervezet megteremtése. Jelenleg hat különböző borvidékhez és három megyéhez tartozik a Balatoni Borrégió, ezt a sok tekintetben hátrányos adminisztratív megosztottságot szeretnék áthidalni.


Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője elmondta, hogy szükségük van a többi tóparti borvidék támogatására a tavasszal elindított „Balatoni bort a Balaton-partra” akciójuk sikerre viteléhez is, amivel céljuk, hogy a régió vendéglátásának borkínálatában ugyanúgy a helyi borok kerüljenek előtérbe, ahogyan a világ ismert borvidékein láthatjuk. Kezdeményezéseik túlmutatnak a szűken vett borszakma horizontján és a balatoni életminőség, a turizmus és vendéglátás megújításában kívánnak jelentős szerepet játszani.

Fotó: Fülöp Noémi

 
 
Balaton Borgaléria