Magyar nemesítésű fajták kóstolója: ZENIT, ZEUS, RÓZSAKŐ, VULCANUS

 

Balatonfüred, Horváth-Ház Borpince
2013. július 3.

 

A Balatoni Borkultúráért Alapítvány 2013. július 3-án különleges kóstolót szervezett Balatonfüreden, a páratlan eleganciájú Horváth-Ház Borpincében. Küldetésünk nem volt egyszerű, olyan magyar nemesítésű szőlőfajták borait szereztünk be, amelyet elvétve, csekélyke területen termesztenek a Balatoni Borrégióban. A világfajták bűvöletében gyakran megfeledkezünk arról, hogy léteznek magyar nemesítésű szőlőfajták, amelyek jó kezekben, megfelelő termőhelyeken egyedi, izgalmas és figyelemre méltó borokká alakulnak. Ilyen a kevésbé ismert Zenit, a Vulcanus, a Rózsakő és a Zeus.

 

A tesztünk célja a fogyasztók tájékoztatása. A balatoni térségbe érkező borbarátokat megismertetni olyan csak erre a tájegységre jellemző ritkaságokkal, amelyek nemesítése is Badacsonyhoz, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézethez kötődik. Átfogó képet próbálunk adni e borok változatosságáról, hogy ezek a szőlőfajták is divatossá, népszerűvé váljanak és elterjedjenek, mivel az új fajtákkal kapcsolatban egyfajta előítéletről beszélhetünk. A borbarátok vásárlás, kóstolás során gyakran az ismert neveket, fajtákat, címkéket keresik, a szinte ismeretlen borászok boraival nem mernek kísérletezni.A kóstolóra 38 tétel érkezett a térség 17 pincészetétől: 30 száraz és félszáraz és 8 félédes és édes bort. A kóstolóra az e fajtákkal foglalkozó balatoni borászokat, sommelier-ket, borkereskedőket és szakújságírókat hívtunk meg. A nem túl szerencsés időpont miatt a kóstolók köre jelentősen lecsökkent a szőlő- és borszezon munkálatai miatt. Ennek ellenére a kóstolás sikeres, érdekes és tanulságos volt. Bár a borokat a klasszikus ismérvek - szín, tisztaság, illat intenzitását és minőség, zamatok finomsága, vagyis az általános harmónia - alapján pontokkal is értékelték vendégeink, emellett a megbeszélés, a borok közös elemzése, visszakóstolása, útmutató keresése volt a jellemző.   

 

A teszten kóstolt tételek többsége jó volt, meglepő módon sok kiváló borral találkozhattunk. A fajtánként 3 legjobb bort újrakóstolva a szakértők megvitatták az értékelést, a borok jellemzőit és kiválasztották a legjobbat. A jó hangulatú, bár fárasztó rendezvényt ízletes ebéd zárta, amely alatt, immár kötetlen formában tovább folytatódott az egyes borok elemzése.

 

 

A tesztelők:

Roznik Ferenc, a balatoni és a somlói borok szakértője, újságíró, ügyvéd;

Szőke Barna, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet csoportvezetője;

Györffy Szabolcs, kertészmérnök FVFM;

Szántó Zoltán, a Balaton Borgaléria üzletlánc bor beszerzője.

 
Balaton Borgaléria