Egyedülálló turisztikai fejlesztés indul a Balatonon

 

2013. február 15-én, Vonyarcvashegyen, a Támogatási Szerződés ünnepélyes aláírásával kezdi meg a Balatoni Borkultúráért Alapítvány a Festetics család történelmi, 200 éves műemléki présházában az egyedülálló gasztronómiai és borkultúra élménytér fejlesztési projektjét.

 

A csopaki Balatoni Borkultúráért Alapítvány a megvalósításhoz az Új Széchenyi Terv Nyugat-Dunántúli Operatív programja keretében nyert 144.565.917 Ft vissza nem térítendő támogatást. Az Alapítvány többéves múltra visszatekintően ápolja és fejleszti a Balaton térségének borászati és gasztronómiai kultúráját: szakmai támogatásukkal nyílt meg 2012 őszén a balatonfüredi Horváth-ház műemléki látványpincéje, szerveződik több éve a Balatoni Borok Fesztiválja, a Balatoni Borásztalálkozó és a Balaton Winfer borminősítő rendezvény, és nem utolsó sorban szakmai támogatásukkal működött a magyar EU-elnökség egyik referencia borbárja is Balatonfüreden.

 

Az Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztés szakmai tartalmában 2013 őszére közel 600 m2-en akadálymentesítetten újítja meg a Festeticsek uradalmi birtokközpontját. Kiállítási tartalmában pedig néhány, régiós szinten is egyedinek számító kiállítási tárgy elhelyezése mellett, valódi 21. századi interaktív kiállítóteret varázsol. A látogatók 2013 őszétől a legmodernebb interaktív eszközökön keresztül megismerhetik a témához kapcsolódóan fejlesztett – természetesen többnyelvű - digitális tartalmakat (érintőképenyők, QR-kódok, okostelefon alkalmazások, green-box attrakció), ugyanakkor illatmintákon és kóstoló programelemeken keresztül egyedi gasztronómiai és borászati élményekben is részesülhetnek. A gyerekek részére méretarányos LEGO makett, kültéri és beltéri játékok teszik izgalmassá a látogatást.

 

A program megvalósítása során a Helikon Taverna klasszicista homlokzata díszkivilágítást kap, illetve a fűtési rendszer megújítása során a muzeális cserépkályhák mellett megújuló energia is hasznosításra kerül. A működés során évente várható 10.000 fő feletti látogatószám lehetővé teszi 2014-től 4 fő új munkahely létesítését.

 

A projekt eredményeképpen a Balaton nyugati medencéjében komplex, kiemelkedően erős gasztronómiai és kulináris turisztikai termék jön létre, hiszen az azonos helyszínen működő négycsillagos, 47 szobás Zenit Hotel Balaton és Vendégház mellett, 2013 őszén nyitja meg kapuit a Bock Bisztro Balaton. Itt Bíró Lajos corporate chef iránymutatásai szerint, újragondolt receptek alapján, az élménytérben megismert alapanyagokat és étel remekeket meg is kóstolhatják a látogatók.

 
Balaton Borgaléria