Figula Mihályé a Pannónia Aranygyűrű és az ezüst vándorserleg

 


VIII. Magyar Borok Bálja, Boscolo New York Palota
2013. február 2.

 

A Pannónia Női Borrend a Pannónia Aranygyűrű Alapítvány nevében második alkalommal intézett pályázati felhívást fiatal borászok számára. A jelentkezés feltétele a szakmai képzettség, a gyakorlati munka és egy elkészített bor volt. A címre pályázóknak emellett írásban is össze kellett foglalniuk, mit gondolnak a haza borászat helyzetéről, valamint saját szőlészeti és borászati koncepciójukat. Tavaly a gyűrűt Sebestyén Csaba, szekszárdi borász nyerte el. Idén a zsűri legkiemelkedőbbnek ifj. Figula Mihály borát és pályaművét találta.

 

Az aranygyűrűre 35 év alatti, minimum középfokú borász végzettségű, legalább 2 éves borászati szakmai gyakorlattal rendelkező fiatal borász pályázhatott, akinek a palackozott bora már forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik és minimum 300 palack készült belőle. Az írásos pályamű a borász eddigi tevékenységéről, szakmai hitvallásáról mesél; emellett kitért a magyar borászat mai helyzetéről alkotott gondolataira; a magyar borászat világszínvonalra emelése érdekében kifejtendő munkájára, megfogalmazza saját borkészítési koncepcióját és bemutatja a borát.

 

A pályázatról az alapítvány kuratóriuma döntött, amelynek tagjai: Árvay Angelika, Borbás Mária, dr. Csizmadia András, Káli Ildikó, dr. Kállay Miklós, Keményné Koncz Ildikó, Kozma Kálmán, Mészáros Gabriella, Szepsy István és Zilai Zoltán.

 

 

A Pannónia Női Borrendet 2004 júliusában alakította 12 hölgy Csömörön. Célként a magyar borvidékek kulturális örökségeinek megóvását, a magyar borászoknak népszerűsítését tűzték lobogójukra. A Pannónia Női Borrend céljait - a magyar történelmi borvidékek megismertetését - rendezvények szervezésével, neves magyar borászok és boraik számára a széles közönség körében megjelenést biztosító borbemutatókkal, borászati estekkel éri el. Bormarketing tevékenységüket határainkon túlra is kiterjesztik. A társasági élet hagyományainak felkutatása a mai életnek megfelelő továbbvitele, a borkultúra terjesztése is kiemelten szerepel feladataik között.

 

A díjat a 2004. július 12-én alakult Pannónia Női Borrend hozta létre 2010-ben, amely mögött már olyan híres-neves rendezvények és díjak életre hívása áll, mint a Magyar Borok Bálja, a Gál Tibor emlékdíj, ezeket követte a Pannónia Aranygyűrű Alapítvány. A borrend tagjai felismerték, hogy egy ifjú borász bármilyen tehetséges lehet, nem jutalmazhatják például az Év Bortermelője címmel, hiszen nincs mögötte annyi tapasztalat, több évtizedes teljesítmény; így eddig nem részesülhettek a fiatal tehetségek olyan díjban, amely ösztönző lehetett volna számukra. Így ez a kezdeményezés a fiatal borászok támogatását segíti. A két évre szóló elismeréssel arra szeretnék az új nemzedék tagjait ösztönözni az alapítók, hogy egyrészt kihasználják a díjjal járó előnyöket, másrészt a megbecsülés útján elinduljanak, megismertessék tevékenységüket és ezzel nevüket a hazai szakmával és a borfogyasztó közönséggel.

 

A személyes díj egy 14 karátos vésett, arany pecsétgyűrű; a vándorserlegen pedig a díjazott neve és a nyertes évszám található. A gyűrűt a díjazott megtarthatja, azonban a serleg kétévente újabb helyre vándorol, mivel a cím tulajdonosa két évre kapja meg az elismerést.

 

 
Balaton Borgaléria