A pezsgő és a Szilveszter története

 


Szilveszter éjszakáján sok hagyományos dolgot teszünk, amitől boldogság, gazdagság, öröm köszönt majd ránk, a következő évben - remélhetőleg. Malachúst eszünk, hogy szerencsénk legyen, vagy lencsét, hogy gazdagok. De miért iszunk pezsgőt?

 

A pezsgő régen a gazdagok itala volt, mára már megfizethető, középkategóriás ital. Mivel különböző fajtái vannak, így van belőle drágább és olcsóbb is. Maga az ital Dom Perignon francia szerzetes nevéhez fűződik, aki az 1600-as évek végén véletlenül állította elő, borból. A habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést ezután egészen a 19. század közepéig egyedileg, üvegenként végezték, ami azt jelentette, hogy egy üveg pezsgő elkészítése 2-3 évet is igénybe evett. Mivel sok palack még szét is robbant, így nehéz volt megfelelő mennyiséget gyártani. Ezért volt olyan drága a pezsgő, hogy csak a tehetősebb családoknak futotta rá.

 

Az 1850-es évektől ismert a tankpezsgő-készítés, amely megkönnyítette a gyártási folyamatokat, így egyszerre 7-8 ezer palack pezsgő készül. Érthető módon az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű földi halandók számára is elérhetővé vált. Azonban a luxus érzete mind a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgő fogyasztásához. Még mindig felemelő érzés pezsgőt inni és általában megadják ennek a módját az emberek. Így lett a pezsgő az év utolsó napjának itala, amellyel mindenki koccint éjfélkor. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz.

 

Pezsgő és a pohár

 

 

Az első pezsgős poharak kapcsolatba hozhatók Madame Pompadourral, aki akaratlanul is sokat tett a champagne népszerűsítéséért. Az első pezsgőspohár - rossz nyelvek szerint - az ő kebleit idézte. A nagyvilági életéről ismert dáma a pezsgőt tartotta az egyetlen alkoholos italnak, amelynek fogyasztása nem csökkenti a női nem bájait.

 

A champagne esetében különös jelentőségű a pohár alakja, anyaga. Optimális esetben a pezsgőspohár hosszúkás flőte, hogy a felszálló apró buborékokban és a színben kellően hosszasan gyönyörködhessünk, hiszen az egyforma méretű parányi buborékok a kiváló francia champagne ismérvei közé tartoznak. Lehetőség szerint ne töltsük tele a poharat, hogy az illatot is kellően élvezhessük, ezt hivatott elősegíteni a pohár befelé hajló szája, ami az illatokat koncentrálja.

 

Anyaga ideális esetben kristály, amit még véletlenül se tisztítsunk mosogatógépben, mert a "cseppmentes" mosogatószer olyan láthatatlan, vékony filmbevonatot képez a pohár falán, ami az intenzív buborékképződést meggátolja. Ez pedig roppant veszteség lenne, hiszen e nemes nedű névadását is a friss buborékok pezsgésének köszönheti.

 

Pezsgő piramis

 

Filmekben, esetleg életben is találkozhattál már pezsgőskelyhekből formázott piramissal. A szokás eredete Napóleon idejére vezethető vissza. Amikor a franciák büszke hadvezére visszatért kalandos egyiptomi hadjáratából, dicsőségére emlékeztet a piramis alakú pezsgőkínáló. Ez a fantasztikus forma még inkább kiemeli a pezsgő különleges eleganciáját, de ha vendégeinket szeretnénk meglepni a szokatlan látványossággal, akkor a piramis összeállításánál figyelembe kell venni néhány apróságot.

 

A megépítéséhez pezsgős kelyheket használjunk, pontosan és szorosan érintkezzenek a poharak, és azzal is számolnunk kell, ha a felső poharakból túlcsorgó pezsgő tölti meg az alsóbb sorok poharait, akkor a tervezett pezsgőfogyás sokszorosával kell számolnunk.

 
Balaton Borgaléria