Kiválasztották 2013 külügyminiszteri borait

 

Hét magyar bor nyerte el a 2013-as év külügyminiszteri bora címet. Mint a Külügyminisztérium 2012. december 13-i eredményhirdetésen bejelentették, a megmérettetés legjobb tételei képviselik majd a magyar borkultúrát a tárca hazai és nemzetközi rendezvényein.

 

A minisztérium fontos feladatának érzi, hogy Magyarország jó hírét erősítse külföldön, ennek egyik legjobb eszköze a kiváló magyar borok bemutatása a diplomáciai rendezvényeken – mondta el az eredményhirdetésen a külügyminiszter. Martonyi János hangsúlyozta: a magyar bor lassan visszaszerzi régi hírnevét, fontos azonban, hogy a hazai bortermelők ne mennyiségben, hanem minőségben igyekezzenek versenyre kelni a nemzetközi mezőnnyel.

 

A habzó borok közül a Garamvári Szőlőbirtok 2005-ös Prestige Brut cuvée-je nyerte el a miniszter bora címet, a könnyű fehérborok kategóriában Csetvei Krisztina Kő-Papír-Olló 2011-es somlói olaszrizlingje lett a legjobb, míg a testes fehérborok közül a Szeremley Borgazdaság 2009-es Kéknyelűjét választotta a zsűri. Rosé kategóriában egy nevezett tétel sem kapta meg a címet, a könnyű vörösbor kategória legjobbjának az Eszterbauer Pincészet 2011-es Nagyapám Kadarkája bizonyult, míg a testes vörösek közül Tiffán Ede és Zsolt Ördögárok-dűlőből származó 2008-as Elysium merlot-jának jutott az elismerés. A késői szüretelésű tételek közül a zsűri választása Demeter Zoltán 2004-es Főborára, egy furmint-hárslevelű házasításra, míg az aszúk közül a Royal Tokaji 2006-os Mézes-Mály hatputtonyosára esett.

 

 

„Mind a hét bor tökéletesen megfelel a kívánalmaknak” – hangsúlyozta Martonyi János, aki kiemelte a nagyszerűen teljesítő magyar fajtákat. „A hungarikumnak számító kéknyelűből a világ egyik legjobb fehérbora készül, ha jól csinálják. Ez az egyik személyes kedvencem” – árulta el. A külügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy ifjúkorában a kadarka még olcsó tömegbornak számított, mára azonban különleges minőségű tételek is készülnek a szőlőfajtából. Tiffánéké ma az egyik legjobb magyar vörösbor a mára nemzetközi szinten is igen erős mezőnyből, Tokaj pedig a világ élmezőnyéhez tartozik – hangsúlyozta a diplomata.

 

Már második alkalommal választottak hasonló eljárással miniszteri borokat. A zsűri döntésébe sem Martonyi János külügyminiszter, sem Gál Helga, a minisztérium bor- és gasztronómiai tanácsadója vagy a tárca egyéb képviselője nem szólt bele. A tanácsadó hölgy Mészáros Gabriellával, a zsűri elnökével némileg hiányolták a nevezett borok közül a jó bikavéreket, valamint roséból, kékoportóból és kékfrankosból is kevés erős tételt kaptak. Bár kivételként megemlítette Garger Imre vaskeresztesi és Karner Gábor Vitézföldi (mátrai) kékfrankosát.

 

A miniszteri borokkal együtt a bíráló mintegy negyven tételt választott ki, amelyek 2013-ban a hazai diplomáciai rendezvényeken és a külképviseleteken reprezentálják a magyar borkultúrát.

 

Forrás: MTI, Külügyminisztérium

 

 
Balaton Borgaléria