Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2012-ben a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok lett

 

A Bor és Piac magazin tavasszal kiírt pályázatán azokat a magyarországi szőlőbirtokokat kereste, akik a gazdálkodásuk során - azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekszenek - gondot fordítanak a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására, valamint a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére.


Az internetes szavazást a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok nyerte. Második helyen a hat hektáros csopaki Szent Donát Pince végzett, harmadik az erdőbényei Béres Szőlőbirtok lett. A versenyt kiíró Bor és Piac szaklap képviselői október 6-án, a Tokaji Szüreti Fesztiválon adják át a győztesnek a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2012 oklevelet.


A Tokaj-Hétszőlő 1991-ben alakult, francia tőkebevonással. Ötvenhat hektár összefüggő területen gazdálkodnak, új telepítésű szőlőültetvényeken. Az erózió megakadályozása érdekében a hegyoldalon a felszíni vízlefolyást 55 és 100 méter közötti szakaszonként – a lejtőkategória-tartományoktól függően – füvesített elleneséses teraszokkal szakították meg. A nagyintenzitású záporok esetén összegyűlt csapadékvizet burkolt utakon vezetik le. A Hétszőlő Szőlőbirtok ökológiai gazdálkodást folytat, ezzel segít fenntartani a biodiverzitást.

 

A meredek domboldalon fekvő ültetvényre bárki felsétálhat és a tanösvényt végigjárva megismerkedhet az ott telepített helyi fajtákkal. Az ültetvényről szép kilátás nyílik Tokajra és a Tiszára, amelynek az aszúsodáshoz szükséges reggeli párát köszönheti a birtok. Az erjesztőből és a feldolgozóból álló birtokközpont egybefüggő egészet képez az őt körülölelő ültetvényekkel.

 

A birtok Tokaj belvárosában több mint ötszáz éves - 1502-re datált - történelmi pincével (Rákóczi Pince) és borterasszal rendelkezik. A Tokaj-Hétszőlőhöz tartozik továbbá az 1700-as évek elején épült Rákóczi-Dessewffy Kastély, amelyet ma irodaként használnak.

 

A birtok már másfél évtizede a hazai borászat élvonalában szerepel mind az édes, mind a száraz boraival. A Máslás, valamint a Fordítás is a birtok természetközeli és hagyománytisztelő munkásságának eredményeként vált újból általánosan elfogadottá. Kovács Tibor birtokigazgató innovatív munkásságának köszönhetően a löszös talajon termett szőlőből készült borok is egyre elismertebbek. Szép savszerkezetükkel, ásványos karakterükkel és légiességükkel sok hívet szereztek a tokaji bornak.

 

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2012 oklevelet október 6-án adják át a versenyt kiíró Bor és Piac szaklap képviselői a Tokaji Szüreti Fesztiválon.

 

A Bor és Piac magazin azokat a magyarországi szőlőbirtokokat kereste, akik a gazdálkodásuk során – azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekszenek - gondot fordítanak a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására, valamint a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére.

 

A benevezett birtokok közül a legtöbb szavazatot a következő 10 pincészet kapta (betűrendben):
Béres Szőlőbirtok (Erdőbénye),
Csányi Pincészet (Villány),
Fekete Borpince (Szekszárd),
Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle),
Palota Pince (Sümeg),
Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma),
Szent Donát Pince (Csopak),
Thomay Pincészet (Badacsomytomaj),
Tokaj-Hétszőlő (Tokaj),
Vida Családi Birtok (Szekszárd).

 

A zsűri tagjai is felkeresték az olvasóink által legszebbnek választott tíz birtokot és személyesen is értékelték a látnivalókat.

A zsűri tagjai voltak:
Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője

Dr. Szakács László, a Grabowski Kiadó ügyvezető igazgatója
Dékány Tibor tájépítész és fotóművész
Prof. Dr. habil Kállay Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár, a BCE Borászati Intézet igazgatója
Dr. Csemez Attila tájépítészmérnök, tanszékvezető, a BCE Tájépítészeti Kar Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszék
Dr. Laposa József tájépítész, borász
Dr. Lőrincz András, egyetemi adjunktus, tanszékvezető-helyettes, BCE Szőlészeti Tanszék
Dr. Pásti György, egyetemi docens, BCE Borászati Tanszék
Árendás Csaba, a SmartVineyard igazgatója

 

 
Balaton Borgaléria