Jó bornak is kell a cégér!


Boros címke pályázat grafikusoknak


Kihirdették a Cégér - Jó bornak tervezz címkét! - boroscímke pályázat első fordulójának eredményeit csütörtökön a Magyar Borok Házában; a sajtótájékoztatóján bemutatták azt a tíz fiatal grafikust, akiknek a pályázat első fordulójában készült címketerveit a neves borászokból, gasztronómusokból és grafikus művészekből álló szakmai zsűri a legjobbnak találta, és akik így továbbjutva, a második fordulóban elkészíthetik egy-egy fiatal, hazai borász borának címketervét. A nyertes cégér megalkotója egymillió forintos díjazásban részesül.


A zsűritagok: Balla Dóra grafikusművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa, Fabricius Gábor, a Republic of Art ügyvezetője, Figula Mihály borász, Ipacs Géza grafikus, Lelkes László, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa, valamint Toronyi Zsuzsa és Horkay András, a CEWI alapítói mondták el a lényeget. A Cégér pályázat célja a design és a bor találkozási pontján a fiatal, tehetséges grafikusok és borászok egymásra találásának elősegítése; a magyar borászok vizuális megjelenésének, termékeik eladhatóságának javítása, valamint hosszú távon az együtt dolgozás lehetőségének megteremtése. A borászokkal való együttműködés egyúttal kiváló lehetőség a pályakezdő grafikusok bemutatkozására, szakmai portfóliójuk.
A pályázók első körben Figula Mihály Hét Hektár borához készíthettek címketerveket.


Az ígéretes díjazásnak és az izgalmas kihívásnak köszönhetően több mint kétszáz nívós grafikai pályázat érkezett a szervezőkhöz. A pályázatokat ismert és elismert szakemberek értékelték. Ács Zoltán, Auth Attila, Balla Dóra, Benkő Zoltán, Fabricius Gábor, Figula Mihály, Ipacs Géza, Lelkes László, Németh Ágnes, Rókusfalvy Pál, Tálos Attila és Tiffán Zsolt voltak a zsűritagok. Az értékelésnél figyelembe vették a pályaművek grafikai minőségét, a bor, mint termékkategória megértését vizuális oldalról, az ötlet és a címke vizuális világának eredetiségét, a termék pozicionálását, illetve azt, hogy mennyire sikerült a pályázóknak megragadni a bor, mint termék lényegét.

 

A legjobb tíz grafikus közé Bogányi Gergely, Gilányi Nóra, Győri Zsolt, José Simon, Kiss Miklós, Kiss Zsombor, Kovács Attila, Szendeff Lőrinc, Szőke Gergely és a Hidden Collectors (Nagy Dániel és Orbán Péter) került be.


Az első körből továbbjutott grafikusokhoz a következő 10 fiatal borász csatlakozik: Borbély Tamás, Hernyák Tamás, Ludányi Balázs (Centurio Borház), Bock Valér, Csetvei Krisztina, Hagymási Tamás, Juhász Tibor, ifjabb Heimann Zoltán, Molnár Tibor és a történészként ismert Ungváry Krisztián. Őket a Central European Wine Institue borszakértői választottak ki szakmai borkóstolók eredményei alapján, törekedve arra, hogy személyük által minél több hazai borvidék képviseltethesse magát a projektben. A borászok részvételükkel nemcsak rendhagyó, művészi igényességű cégérhez juthatnak, de felfrissíthetik márka arculatukat, vagy akár megtehetik a kezdő lépéseket borászatuk új, egységes márkaképének kialakítására is. Jelentkezésükkel vállalták, hogy egy-egy grafikussal együttműködnek a címketervezési időszakban, megismertetik őt a boraikkal, a termőterülettel és biztosítják számára a tervezéshez szükséges információkat.


Az
első fordulóban elkészült címketervek a borokkal együtt október 26-a és november 7-e között az Erzsébet téri Akvárium Klubban gasztronómiai napok és kiállítás keretében mutatkoznak be a hazai közönségnek. Jövő év tavaszától nemzetközi kiállítások és borkóstoló rendezvények keretében a Berlinben, Rómában, és Párizsban működő Magyar Kulturális Intézetekben a külföldi nagyközönségnek mutatják be a kiállítási anyagot a szervezők.


A grafikus-borász párok
at sorsolással döntötték el a sajtótájékoztató helyszínén. A következő párosok dolgoznak majd együtt:

Bogányi Gergely és Csetvei Krisztina - Csetvei Pince,
Gilányi Nóra és Ludányi Balázs - Centurio Borház,
Győri Zsolt és Molnár Tibor - Vincellér-ház,
Jósé Simon és ifjabb Heimann Zoltán - Heimann Családi Birtok,
Kiss Miklós és Juhász Tibor - Pastor Pince,
Kiss Zsombor és Borbély Tamás - Borbély Családi Pincészet,
Kovács Attila és Hagymási Tamás - Hagymási Pincészet,
Szendeff Lőrinc és Ungváry Krisztián - Vayi Borászat,
Szőke Gergely és Bock Valér - Bock Pince Panzió Étterem,
Nagy Dániel és Orbán Péter (Hidden Characters) és Hernyák Tamás - Hernyák Birtok.

 

Forrás: Bor és Piac


 
Balaton Borgaléria