Újra családi keretek között dolgoznak Laposáék


Laposa Bence nyilatkozott a vinoport.hu-nak

Majdnem két évtizede annak, hogy dr. Laposa József borkészítéssel kezdett foglalkozni előbb a Badacsonyi, majd a Somlói borvidéken. Borai és azokhoz való hozzáállása nemcsak a lelkes borkedvelőket fogta meg, hanem gyermekeire is hatással volt. Lánya, Zsófia jelenleg Bordeaux-ban folytat szakmai tanulmányokat, fia, Bence pedig immár 2005 óta teljes munkakörben szőlészkedik és borászkodik. 2008-ban egy külső befektetővel új pincészetet alapítottak Bazaltbor Badacsony Kft. néven, és 2010 nyarára felépítettek egy nemzetközi építészeti díjjal jutalmazott pinceépületet. A közelmúltban egy nyilatkozat érkezett hozzánk a Laposa családtól, amely arról szólt, útjaik elválnak az új pincészettől. A közlemény kapcsán Laposa Bencét kerestük meg.

Elkerülhetetlen a kérdés, mi jelentette a fő problémát, ami ehhez a helyzethez vezetett?

Arról megoszlanak a vélemények, hogy milyen esztétikus vagy a tájba illő módon, de az új kft jelentős befektetésekkel felépített egy pincészetet, egy borhotelt és egy kóstolóhelységet Badacsonyban. Ennek eredményeként azonban hiába állt rendelkezésre a működés összes feltétele az eszközök tekintetében, a birtok sajnos mégsem kelt életre.

Az épületek kialakítása és berendezése minden szempontból tudatosan zajlott, a működtetés terén azonban már nem ez volt a helyzet. Akadtak problémák a helyi vendéglátással, de a szőlőművelés és borkészítés jelentősége is elsikkadt az épületegyüttes létrehozásának ténye mögött. A 2010-es borok fele például még le sincs palackozva. Egy évig is elég nehéz volt azt nézni, hogy ott van az ország egyik legjobban felszerelt borászata, még sincs esély a hatékony munkára.

2011 tehát új fordulatot hozott, vagy mondjuk inkább, nem is annyira újat?

Valóban nem új ez az út, hiszen most visszatérünk oda, ahol három évvel ezelőtt abbahagytuk: a családi keretek közé, a régi pincéhez, az eredeti ültetvényekhez, amelyek a családunk tulajdonában maradtak. Ugyanazzal szeretnénk most folytatni a 2011-es évjárattól, amiről a Bazaltbor 2008-ig szólt.

Mit hozott 2011 a termés tekintetében?

Szép évjárat volt, a szőlővel minden rendben van. Persze a szüret végén már érezhetővé vált az egész éves csapadékhiány okozta aszály, amelyet valószínűleg csak azért tudtak elviselni a növények, mert az előző évben meg extrém módon sok eső hullott. Az ilyen meleg években a növényvédelem és az érés sosem okoz gondot, potenciális veszélyt csak az jelenthet, ha a borvidékre jellemző élességüket veszítik el a tételek, de egyelőre úgy látom, ettől nem kell tartanunk.

Milyen borokra számíthatunk majd a pincétől?

Idén is elkészítjük ugyanazokat a borokat, amelyeket eddig, mindössze kisebb mennyiségben. A következő évjárattal azonban, bízom benne, a mennyiség tekintetében is visszatérünk a korábban tőlünk megszokott borkínálathoz.

forrás: vinoport.hu

 
Balaton Borgaléria