A Balatoni Borkultúráért Alapítvány 2010-es tevékenységéről


A Balaton Borgaléria üzletláncot egyre nagyobb ranggal tartják számon mind a borkedvelő fogyasztók, mind pedig a borászati szakmai körök. Arról talán kevesebben tudnak, hogy létezik egy szervezet, melynek munkatársai szintén azért dolgoznak, hogy Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező bortermő területének hírnevét öregbítsék.


A Balatoni Borkultúráért Alapítványt a Balaton Borgaléria üzletlánc menedzsmentje hívta életre 2008-ban azzal a szándékkal, hogy a Balaton Borrégióhoz tartozó borvidékek fejlődését elősegítse. Azt szeretnék elérni, hogy az itt megtermelt kiváló minőségű balatoni borok a hazai és a nemzetközi borkultúra részeként ismertek és elismertek legyenek. Teszik ezt a Balatont körülölelő borvidékek marketing tevékenységének összehangolásával, a pincészetek számára egységes promóciós lehetőség biztosításával. Céljuk egy regionális borászati koalíció létrehozása.


A Balaton Borgaléria és az Alapítvány törekvései tehát összefonódnak: minél több emberhez közel hozni a balatoni pincészetek hangulatát, s minél több emberrel megszerettetni a balatoni borok íz-világát. Mind a balatoni borkereskedelmi központ, mind pedig a borászatok régiós képviselete a balatoni borkultúra szívében, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék központjában, a csopaki Balaton Borkúriában található.


A Borgaléria és az Alapítvány a kereskedelmi és turisztikai funkciókon kívül a régió szakmai életéért is felelős. Szervezésükben negyedévente legalább egy olyan rendezvény valósul meg az országban, melynek segítségével a Balaton Borrégió középtávon méltó helyre kerülhet a fogyasztói fejekben itthon és külföldön egyaránt. Ez évi tevékenységeik minden borrégió számára követendő példák lehetnének.


Bizonyára sokak számára idéz kellemes emlékeket a május elején, Budapesten megrendezett nagy sikerű Balatoni Borok Fesztiválja, mely üde színfolt volt az országos szinten gombamód szaporodó fesztiválok sorában. Az esemény társrendezőjeként 24 balatoni bortermelő számára biztosítottak megjelenési lehetőséget az Erzsébet téren, a fővárosban élők és a turisták nagy örömére.


Nyár közepén, július 5-7. között Csopakon szervezték meg a Balaton Borrégió borainak minőségi kategóriákba történő besorolását, a Balaton Winfert. Ezen az egyedülálló kezdeményezésen a régió 69 pincészetétől érkezett 350 bort minősítette egy nyolcfős szakértői bizottság. A rendezvény céljai: nemzetközi horizontú kitekintést és visszajelzést biztosítani a helyi termelőknek; növelni a balatoni borok ismertségét itthon és messze földön; valamint a fogyasztókat hasznos információkkal ellátni arról, hogy mi van a palackban.


Szeptember 7-11. között 9 balatoni pincészet számára nyílt közös bemutatkozási lehetőség az ország legnagyobb és legjelentősebb borászati és kulturális eseményén, a Budavári Borfesztiválon. Azok a Balaton Borrégióhoz tartozó pincészetek kapcsolódtak a kezdeményezéséhez, akik a régiós összefogás erejét szem előtt tartva nem akartak önállóan kiállítani, ám kiemelten fontosnak tartották, hogy részt vegyenek ezen az eseményen.


November 18-án, Csopakon, a Balaton Borkúriában tartották a II. Balatoni Borásztalálkozót, amelynek fő témája az Olaszrizling régiós szerepvállalása és piaci lehetőségei, valamint a balatoni borok és a gasztronómia kapcsolatának tárgyalása volt. Az rendezvényen 30 balatoni pincészet és több borút egyesület vett részt közel 50 fővel.


Erre az alkalomra jelent meg a Balaton Borkurír, amely a Balaton Borrégió egyetlen boros témájú szaklapjaként a régió legaktuálisabb borászati és gasztronómiai kérdéseit taglalja és bemutatja a térség méltán népszerű pincészeteinek egy-egy kimagasló minőségű termékét is.


November 25-én, Budapesten, a Borakadémián mutatkoztak be a balatoni borok. Az Alapítvány és a Borgaléria szervezésében a vendéglátó szakma, a sajtó és a nagyközönség egyszerre ismerkedhetett meg e csodálatos táj remek nedűivel a Balatoni Borbemutatón. A rendezvényen 7 pincészet boraival és borászaival találkozhattak a borbarátok.


A Balatoni Borásztalálkozó, a Balaton Borkurír és a Balatoni Borbemutató a Balaton Borgaléria Üzletlánc és a "A Nemzeti Bormarketing Program támogatásával!" valósult meg.

 
Balaton Borgaléria