Ökoturisztikai látógatóközpont épül Balatonfüreden

 


Óriás akváriumok Balatonfüreden - A Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont épül Balatonfüreden

 

Várhatóan június közepére elkészül a Balaton élővilágát bemutató öko-turisztikai látogatóközpont. A Tagore sétányon álló, tájba illő pavilonban 21 édesvízi akvárium kap helyet. Múlt év novemberében kezdődött a tájba illő épület kialakítása. A Tagore sétány északi oldalára épülő látogatóközpont a Balaton jellegzetes pavilon építészetét idézi, melynek a nyugati részén igényes pihenőpark létesül.

 

A 460 négyzetméter alapterületű épületben összesen 21 édesvízi akváriumban mutatják be a Balaton élővilágát, lesz kültéri medence, valamint előadó-, foglalkoztató és bemutatóterem is. A látogatókat egységesen kialakított akváriumok fogadják majd, amelyekben valamennyi, a tóban élő hal megtalálható lesz, de láthatók lesznek a Balatonban előforduló kagylók és rákok is. Lesz egy extra méretű, tizennégyezer literes akvárium is, amely igazi látványosságnak ígérkezik.  A létesítményben szociális helyiségek is lesznek, a keleti részén pedig nyilvános WC-t alakítottak ki.

Bővebben...
 
A Balaton fagyija


A májusi Nyitott Balaton eseménysorozat keretein belül, a Balatoni Regionális TDM Szövetség idén első ízben választotta meg a Balaton fagyiját. A zsűri egybehangzó véleménye szerint a legfinomabb fagylalt a balatonmárifürdői Florida Fagylaltozó egyik különlegessége lett.

 

A megmérettetésre csak a balatoni üdülőrégióból lehetett nevezni, hagyományos alapanyagokat tartalmazó termékekkel. A zsűri a tó körül 8 helyszínen 16-féle fagylaltból választotta ki a győztest, amely az idei szezonban a Balaton fagyija 2014 címet viselheti. A megszokott édességek mellett olyan egyedi kompozíciókkal is találkozhattak a bírák, mint a citromfűvel, jégborral készült vagy a kapros-túrós fagylalt, mutatva a régió sokszínűségét. A döntésben fontos szerepet játszott – természetesen a megfelelő alapanyagok használatán túl – a szín-, illat- és íz harmónia, valamint a tálalás is.

 

 

Bővebben...
 
Gasztronómiai újdonság: BALATON szendvics

 

A balatoni gasztronómia megújításának újabb akciójaként elkészült a Balaton szendvics. A tavalyi balatoni halderelye után - amelyet a badacsonyi Kéknyelű borhoz készítettek harcsából, - a helyi szakemberek ismét szeretnék felhívni a figyelmet a helyi alapanyagok fontosságára. A Nyitott Balaton rendezvénysorozat sajtótájékoztató résztvevőinek mutatták be először ezt az új ételt. Ahogyan a Balaton mind több rajongója fedezi fel a nyári nyaraláson kívüli lehetőségeket, úgy a balatoni gasztronómia is túlmutat már a lángos és hekk hőskorában megragadt sztereotípiákon, így kellenek az újszerű ételek is.

 

A különféle nemzetiségi konyhák íz világát szendvicsekben megjelenítő S’nwich Around the World séfje, a Nyitott Balaton vendégei tiszteletére készítette el a Balaton szendvicset, amely “street food” és “fine dining” változatban is megkóstolható.

Bővebben...
 
Magyar borok címkéit állítják ki Brüsszelben


A Cégér - Jó bornak tervezz címkét! elnevezésű pályázat nyerteseinek alkotásaiból nyílt kiállítás a brüsszeli Balassi Intézetben. A tárlaton a Magyarország különböző borvidékeiről származó tíz palack boron mutatkoztak be a fiatal grafikusművészek alkotásai.


A kezdeményezést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Forum Hungaricum és a Hybridart Management azzal a céllal indította útjára, hogy előmozdítsa a borkészítők és a grafikusok egymásra találását, és hosszabb távú együttműködést is sikerüljön közöttük létrehozni.
Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet vezetője a megnyitón arról beszélt, hogy a bor is a kultúra részét képezi, az ital készítése és a címke megtervezése egyaránt egyfajta kreativitást igényel.


Englert Róbert, a Forum Hungaricum vezetője hangsúlyozta: a kiállítás a tradíciót és a kreativitást ötvözi. Toronyi Zsuzsa, a kezdeményezés borszakértője elmondta: a projekt célja, hogy mind a grafikusok, mind a fiatal borászok számára lehetőséget teremtsen arra, hogy eljussanak a nagyközönséghez.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 3 / 12
Balaton Borgaléria