Kitiltják az olcsó olasz borokat a magyar piacról

 


Az eddigi maximum 15 napról 90-re növeli az importborok forgalomba hozatali engedélyeinek kiadási határidejét a kormány. Ezzel az idei szüret idejére gyakorlatilag kitiltják a legnagyobb részarányt képviselő, olcsó olasz borokat a magyar piacról.

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa több rövid és hosszú távú intézkedést is javasolt a kormánynak, hogy az olcsó borimport miatti egészségtelen és torz versenyromboló hatását tompítani lehessen - írja az Agrárszektor.hu.

 

A kormány már döntött arról, hogy egy jogszabály-módosítással meghosszabbítja az importborok forgalomba hozatali engedélyeinek kiadási határidejét – nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) az eddigi 15 helyett 90 napja lesz arra, hogy a forgalomba hozatali dokumentumokat kiállítsa, ha a jogszabály-módosítás megjelenik. Ezzel az idei szüret ideje alatt gyakorlatilag nem lehet majd behozni importborokat, a kormány pedig a későbbiekben további jogi eszközök életbe léptetését is tervezi.

Bővebben...
 
A Vénusz kedvenc balatoni lángosozója kerestetik!„Nekem a Balaton a Riviéra” - szól a népszerű dal, mely sok ember számára ugyanazt jelenti. A magyar tengernél töltött nyaralás pedig szinte elképzelhetetlen egy-egy íncsiklandó lángos nélkül. A Balaton partján épp ezért szinte egymást érik a lángosozók, nagy dilemmát okozva, hogy melyik helyre érdemes betérni. Ebben igyekszik idén is segítséget nyújtani a Vénusz Lángos Voks, mely kiemelt figyelmet fordít a közkedvelt nyári úticélra.

A Vénusz immár harmadik alkalommal hirdette meg a Vénusz Lángos Voks versenyt, mely során a lángos-rajongók segítségével szeretné felkutatni Magyarország kedvenc lángosozóit.


Az országos fődíj mellett az eddigiekhez hasonlóan a „Vénusz kedvenc balatoni lángosozója” különdíj is gazdára talál.A verseny a
Vénusz Lángos Voks Facebook alkalmazáson keresztül zajlik, ahol mindössze néhány kattintással, bárki nevezheti kedvenc lángosozóját, illetve szavazhat a már feltöltött helyekre, és értékelheti azokat.


A regisztrációknak és a véleményeknek köszönhetően a nyár során folyamatosan bővül az ország, és a balatoni régió virtuális lángos-térképe, amelyen egyszerűen megnézhetjük, hova érdemes ellátogatnunk, ha egy igazán jó sajtos-tejfölös finomságot szeretnénk enni.


Az augusztus 17-ig tartó verseny végén a legtöbb szavazatot összegyűjtő lángosozó elnyeri a megtisztelő Vénusz kedvenc balatoni lángosozója 2014 címet.
A szavazók elismerésén túl további 500 liter minőségi Vénusz napraforgó-étolaj nyeremény is megilleti a különdíjast.


Természetesen a szavazók sem maradnak ajándék nélkül, hiszen a verseny végén a Vénusz az érvényes voksot leadók között öt darab magasított falú sütőedényt sorsol ki, mely segítségével a szerencsés nyertesek új, izgalmas lángos receptekkel kísérletezhetnek otthonukban.

 

 A Lángos Voks verseny 2014. augusztus 17-ig tart.Lángos Voks applikáció elérhetőségei és a verseny részletei:

www.well.hu
 
75 millió eurót költ magyar borra a világ

 


A magyar export további növekedésének kulcsa az élelmiszer- és borkivitel folyamatos növelése - mondta Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kedden, egy magyar borokat népszerűsítő budapesti bemutatón.

Az export növekedési dinamikájának fenntartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország 2014-től tartós növekedési pályára álljon, és biztosan ott is maradjon - mondta, hozzátéve, hogy ebben az élelmiszer- és a borexport fontos szerepet játszik. Szijjártó Péter felidézte, hogy tavaly a magyar export összességében 6 százalékkal bővült, az Európai Unió piacaira 5, más európai országok piacaira 9, a kontinensen kívülre pedig 7 százalékkal emelkedett a magyar kivitel. A hazai borexportról szólva elmondta: az uniós országokba irányuló termékeknél minőségi, a keleti piacokon pedig mennyiségi javulást szeretnének elérni.


A magyar bortermelés 2013-ban meghaladta a 260 millió hektolitert. Bár a termelés és a termőterület nagysága is csökkent, a borexport stabil maradt, három éve folyamatosan mintegy 600 ezer hektoliter a kivitel, illetve 75 millió euró az ebből származó bevétel - ismertette Szijjártó Péter.


A kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes fontosnak nevezte a magasabb átlagárat lehetővé tevő minőségi borok részesedésének növelését. A kormány intézkedései közül kiemelte, hogy a hungarikum törvénynek megfelelően a magyar borok védjegyezhetővé válhatnak.

Bővebben...
 
Három hivatalos bora is van a brazíliai foci VB-nek

 

 

A június közepén kezdődött brazíliai Labdarúgó Világbajnokság három hivatalos bora a brazil borvidékekről származnak. Lidio Carraro Borászat a világbajnokság tiszteletére készített 3-féle bort, amelyek immár a FIFA hivatalos borai lettek a vébé idejére.

 

A Lidio Carraro Borászat csak 1998-ban alakult, de a tulajdonos család már négy generáció óta szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozik. A vébére készített borok neve Faces, a fehér változatot a pincészet honlapja szerint a brazilok vidámsága ihlette, és a brazil borvidékek három legreprezentatívabb szőlőjéből készítették el.

 

A Faces vörös változatát természetesen a foci ihlette: 11 szőlőfajta borának a házasításából készült el, utalva ezzel a labdarúgócsapatok 11 játékosára, ahol minden embernek fontos szerepe van, de együtt tudják a legnagyobbat alkotni.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 2 / 12
Balaton Borgaléria