Kiválasztották 2013 külügyminiszteri borait

 

Hét magyar bor nyerte el a 2013-as év külügyminiszteri bora címet. Mint a Külügyminisztérium 2012. december 13-i eredményhirdetésen bejelentették, a megmérettetés legjobb tételei képviselik majd a magyar borkultúrát a tárca hazai és nemzetközi rendezvényein.

 

A minisztérium fontos feladatának érzi, hogy Magyarország jó hírét erősítse külföldön, ennek egyik legjobb eszköze a kiváló magyar borok bemutatása a diplomáciai rendezvényeken – mondta el az eredményhirdetésen a külügyminiszter. Martonyi János hangsúlyozta: a magyar bor lassan visszaszerzi régi hírnevét, fontos azonban, hogy a hazai bortermelők ne mennyiségben, hanem minőségben igyekezzenek versenyre kelni a nemzetközi mezőnnyel.

 

A habzó borok közül a Garamvári Szőlőbirtok 2005-ös Prestige Brut cuvée-je nyerte el a miniszter bora címet, a könnyű fehérborok kategóriában Csetvei Krisztina Kő-Papír-Olló 2011-es somlói olaszrizlingje lett a legjobb, míg a testes fehérborok közül a Szeremley Borgazdaság 2009-es Kéknyelűjét választotta a zsűri. Rosé kategóriában egy nevezett tétel sem kapta meg a címet, a könnyű vörösbor kategória legjobbjának az Eszterbauer Pincészet 2011-es Nagyapám Kadarkája bizonyult, míg a testes vörösek közül Tiffán Ede és Zsolt Ördögárok-dűlőből származó 2008-as Elysium merlot-jának jutott az elismerés. A késői szüretelésű tételek közül a zsűri választása Demeter Zoltán 2004-es Főborára, egy furmint-hárslevelű házasításra, míg az aszúk közül a Royal Tokaji 2006-os Mézes-Mály hatputtonyosára esett.

Bővebben...
 
Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2012-ben a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok lett

 

A Bor és Piac magazin tavasszal kiírt pályázatán azokat a magyarországi szőlőbirtokokat kereste, akik a gazdálkodásuk során - azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekszenek - gondot fordítanak a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására, valamint a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére.


Az internetes szavazást a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok nyerte. Második helyen a hat hektáros csopaki Szent Donát Pince végzett, harmadik az erdőbényei Béres Szőlőbirtok lett. A versenyt kiíró Bor és Piac szaklap képviselői október 6-án, a Tokaji Szüreti Fesztiválon adják át a győztesnek a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2012 oklevelet.


A Tokaj-Hétszőlő 1991-ben alakult, francia tőkebevonással. Ötvenhat hektár összefüggő területen gazdálkodnak, új telepítésű szőlőültetvényeken. Az erózió megakadályozása érdekében a hegyoldalon a felszíni vízlefolyást 55 és 100 méter közötti szakaszonként – a lejtőkategória-tartományoktól függően – füvesített elleneséses teraszokkal szakították meg. A nagyintenzitású záporok esetén összegyűlt csapadékvizet burkolt utakon vezetik le. A Hétszőlő Szőlőbirtok ökológiai gazdálkodást folytat, ezzel segít fenntartani a biodiverzitást.

Bővebben...
 
Jó bornak is kell a cégér!


Boros címke pályázat grafikusoknak


Kihirdették a Cégér - Jó bornak tervezz címkét! - boroscímke pályázat első fordulójának eredményeit csütörtökön a Magyar Borok Házában; a sajtótájékoztatóján bemutatták azt a tíz fiatal grafikust, akiknek a pályázat első fordulójában készült címketerveit a neves borászokból, gasztronómusokból és grafikus művészekből álló szakmai zsűri a legjobbnak találta, és akik így továbbjutva, a második fordulóban elkészíthetik egy-egy fiatal, hazai borász borának címketervét. A nyertes cégér megalkotója egymillió forintos díjazásban részesül.


A zsűritagok: Balla Dóra grafikusművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa, Fabricius Gábor, a Republic of Art ügyvezetője, Figula Mihály borász, Ipacs Géza grafikus, Lelkes László, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa, valamint Toronyi Zsuzsa és Horkay András, a CEWI alapítói mondták el a lényeget. A Cégér pályázat célja a design és a bor találkozási pontján a fiatal, tehetséges grafikusok és borászok egymásra találásának elősegítése; a magyar borászok vizuális megjelenésének, termékeik eladhatóságának javítása, valamint hosszú távon az együtt dolgozás lehetőségének megteremtése. A borászokkal való együttműködés egyúttal kiváló lehetőség a pályakezdő grafikusok bemutatkozására, szakmai portfóliójuk.
A pályázók első körben Figula Mihály Hét Hektár borához készíthettek címketerveket.

Bővebben...
 
Artis Csokoládéműhely

 

2012 májusában a Balatoni Borok Fesztiválján mutatkozik be először a fővárosban  balatonfüredi Artis Csokoládéműhely.

Kovács Emőke Balatonfüreden él és alkot. Valódi belga csokoládé alapanyagból készíti a szemet és ízlelő bimbókat gyönyörködtető csoki csodákat.

 

A fiatal lány sokrétű érdeklődését egy belga tematikus szálloda katalógusa, mely a csokoládéra alapozza vendégei kényeztetését, egyértelműen a csokoládé felé fordította.

 

Emőke nem számolhat be évszázados családi hagyományokról, melyek ösztönözték volna a szakma továbbvitelére. Magyar és belga mestercukrászoktól és csokoládékészítő mesterektől tanulta a csoki készítés fortélyait. Megkereste a legjobb alapanyagokat, megvette az első formákat és elkezdett gyakorolni. Első bonbonjait a család és a barátok kóstolták meg. A kedvező fogadtatás és a sok pozitív visszajelzés újabb formájú és ízesítésű csoki falatkák elkészítésére inspirálta.

 

2011 januárjában valóra vált az álom: megalakult az Artis Csokoládéműhely.

 

A csokoládé alapanyaga a kakóbab a Theobroma cacao nevű fa termése. A theobroma szó jelentése: "istenek eledele", ami kifejezi a gazdagságot, az érzéki örömöket; mindazt, amit maga a csokoládé jelent. A műhely termékei egyediek, különlegesek; a hozzájuk szükséges alapanyagok kiváló minőségűek.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 10 / 12
Balaton Borgaléria