Figula Mihályé a Pannónia Aranygyűrű és az ezüst vándorserleg

 


VIII. Magyar Borok Bálja, Boscolo New York Palota
2013. február 2.

 

A Pannónia Női Borrend a Pannónia Aranygyűrű Alapítvány nevében második alkalommal intézett pályázati felhívást fiatal borászok számára. A jelentkezés feltétele a szakmai képzettség, a gyakorlati munka és egy elkészített bor volt. A címre pályázóknak emellett írásban is össze kellett foglalniuk, mit gondolnak a haza borászat helyzetéről, valamint saját szőlészeti és borászati koncepciójukat. Tavaly a gyűrűt Sebestyén Csaba, szekszárdi borász nyerte el. Idén a zsűri legkiemelkedőbbnek ifj. Figula Mihály borát és pályaművét találta.

 

Az aranygyűrűre 35 év alatti, minimum középfokú borász végzettségű, legalább 2 éves borászati szakmai gyakorlattal rendelkező fiatal borász pályázhatott, akinek a palackozott bora már forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik és minimum 300 palack készült belőle. Az írásos pályamű a borász eddigi tevékenységéről, szakmai hitvallásáról mesél; emellett kitért a magyar borászat mai helyzetéről alkotott gondolataira; a magyar borászat világszínvonalra emelése érdekében kifejtendő munkájára, megfogalmazza saját borkészítési koncepcióját és bemutatja a borát.

 

A pályázatról az alapítvány kuratóriuma döntött, amelynek tagjai: Árvay Angelika, Borbás Mária, dr. Csizmadia András, Káli Ildikó, dr. Kállay Miklós, Keményné Koncz Ildikó, Kozma Kálmán, Mészáros Gabriella, Szepsy István és Zilai Zoltán.

Bővebben...
 
Jásdi István: Az Olaszrizling, ha magyar

Harmadszor jöttünk össze olaszrizling termelők és fanok, Csopakon. Harminchárman voltunk termelők, jelentős számban szakértők és vagy 300-an kóstolók. Megtelt a szakmai estre a Jásdi Borterasz és dugig volt szombaton, a sétáló kóstolón a Szent Donát étterem és nálunk a Borterasz is. Sokat tapasztalt idegenforgalmi szakemberek ilyet még nem láttak a téli Balatonon. Rá kellett jönnünk, hogy az olaszrizling mostanra sokak közös ügyévé vált.

Jasdi11_1.jpg

Harmincegynéhány termelő szakmai beszélgetése persze már nélkülözte az intimitást és a szakmai viták is a Hotel Marina éjszakai társalgójába, és a másnapi, a Szent Donát Pincészetben tartott Csopaki Kódex és a Badacsonyi kör bemutatkozásra tolódtak.

A három esztendő jelentős előrehaladást hozott a borstílus kialakításában. Világossá vált közben az is, hogy a fajta legalább kétféle termék előállítására alkalmas.

Bővebben...
 
Magyar siker a biobor világbajnokságon


A németországi biobor világbajnokságon a Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection borát nagy aranyéremmel jutalmazták. A Gajdos pincészet Egerszalókon, az Egri Borvidéken gazdálkodik. A pincészet kizárólag ökológiai termesztésű szőlőből készíti bio minősítésű borait.
 


A méltán híres és egyre elismertebb magyar borok rendszeres résztvevői a különböző nemzetközi borversenyeknek, ahol a hazai nedűk szép eredményeket érnek el. Az idei, Németországban rendezett biobor világbajnokságon a többezer, megmérettetésre kiválasztott palack közül az arany és ezüstéremes borokat megelőzve hetet nagy aranyéremmel díjaztak. Ezek közül az egyik a Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora.


A biobor világbajnokság ünnepélyes eredményhirdetése február 13-án lesz Nürnbergben.

Forrás: agrarszektor.hu

 
Eladó a pécsi pezsgőgyár


A Cezar Pincészet tulajdonosa, a Cezar Winery Kft. értékesíteni kívánja a több mint 160 éves pécsi Littke Pezsgőgyárat. A műemlék jellegű belvárosi ingatlant a feldolgozóval, az itt található étteremmel, vendégszobákkal, irodákkal, valamint az ötszintes, összesen két kilométer hosszú, turisztikai szempontból is értékes pincerendszerrel együtt hirdették meg. Eladó a Littke márkanév is − a vagyonelemekért összesen egymilliárd forintot kérnek. Az értékesítésben része van annak, hogy a borral is foglalkozó Cezar Winery Kft. a Zala megyei Nagyradán levő mintegy 100 hektáros szőlőterülete közelében kíván − pályázati források segítségével − egy új, 2.500 négyzetméteres korszerű borfeldolgozót és palackozót építeni. Eddig ugyanis a pezsgőkészítés mellett a borok palackozása, raktározása is Pécsett történt. Az ingatlan eladása mellett szól az is, hogy Pécs történelmi belvárosát, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa programban újjáépítettek, egyre körülményesebb megközelíteni, különösen kamionokkal.


A pezsgőgyár műemléki jellegű épülete jó állapotban van, főképp ahhoz képest, hogy a gyár 1859-ben nyílt meg, első pezsgőgyárként Magyarország mai területén. A pezsgőgyárat a Littke család alapította, az üzem a századforduló előtt császári és királyi udvari szállító lett. A céget 1949-ben államosították, a pezsgőgyártás csak 1966-ban indult újra az akkor Pannonvin Pezsgőgyár nevű, döntően a szovjet piacra termelő üzemben. A Littke Pezsgőgyár 1995-ben került a Cezar Winery tulajdonosainak birtokába. Alapvetően kivitelre termel a Cezar Pincészet, bár belföldön is értékesíti a termékeit, palackos boraik egyre keresettebbek.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 9 / 12
Balaton Borgaléria