Balatoni Kör


Balatoni Kört alakítanak vezető tóparti borászatok


Az Olaszrizling Október program sorozat lezárásaként megrendezett Olaszrizling kóstolóra meghívott pincészetek több mint kétharmada balatoni volt. A tóparti borászok ezért egy közös fotóval hívták fel a figyelmet arra, hogy milyen meghatározó szerepe van a Balatonnak, hazánk legelterjedtebb fajtájának megújulásában, az utóbbi időben megfigyelhető minőségi fordulatban, az Olaszrizling felértékelődésében.


A tavaly megalakult Badacsonyi Kör kezdeményezte, hogy a vezető balatoni borászatok alakítsanak közös szervezetet, Balatoni Kör néven. Céljuk a nemrég meghirdetett új nemzetközi fajtaverseny megszervezése és egy innovatív fajtavédjegy bevezetése, de ennél jóval több is: egy újfajta balatoni érdekvédelmi szervezet megteremtése. Jelenleg hat különböző borvidékhez és három megyéhez tartozik a Balatoni Borrégió, ezt a sok tekintetben hátrányos adminisztratív megosztottságot szeretnék áthidalni.

Bővebben...
 
Megjelent a BALATON BORKURÍR

A Balatoni Borkultúráért Alapítvány elkötelezett célja a borrégió fejlesztése és fellendítése, a balatoni borok egyre szélesebb közönséggel való megismertetése és megszerettetése. Ezért a több országosan ismert folyóirat, borvidéki és borrégiós kiadvány mellett megalkotta azt a magazint, amely a balatoni borvidékekről szól, mivel ezek a Balatont körülölelő festői dombok és hegyek oltalmában elhelyezkedő borvidékek már évszázadok óta kedvelt bortermő területek.

Szeretne egy olyan magazint olvasni, amely a Balaton Borrégióról szól? Nem kell mást tennie, csak keresnie a Balaton Borkurírt.

 


Lapunkban folyamatosan írunk a Balaton Borrégió sokszínű életéről, a gyönyörű tájon készülő kiváló borokról és ételekről, az itt élő és alkotó szőlészekről és borászokról , valamint a megrendezésre kerülő eseményekről.


Pár érdekes cikkre szeretném felhívni figyelmét lapunk nyári számából:

* Batalla del Vino, a spanyol bor-csata - Spanyolország az őrült fesztiválok országa, csatáznak itt mindenféle zöldséggel és gyümölccsel, Haro városában vörösborral, itt már ősidők óta a bilibiói legelő sorsáért folyik a harc;

 

Megalkották Badacsony új ételét: a Badacsonyi halderelyét - A sztárséfek és a badacsonyi borászok legfőbb célja a Balaton-felvidék gasztro- és borturizmusának fellendítése egy új étel megalkotásával, ami méltó Badacsony híres borához, a Kéknyelűhöz;

  

Magyar nemesítésű fajták kóstolója - A világfajták bűvöletében gyakran megfeledkezünk arról, hogy léteznek magyar nemesítésű szőlőfajták, amelyek jó kezekben, megfelelő termőhelyeken egyedi, izgalmas és figyelemre méltó borokká alakulnak. Ilyen a kevésbé ismert ZENIT, a ZEUS, a RÓZSAKŐ és a VULCANUS. A balatoni térségbe érkező borbarátokat szeretnénk most megismertetni ezekkel a Badacsonyhoz kötődő ritkaságokkal;

 

Bővebben...
 
Magyar nemesítésű fajták kóstolója: ZENIT, ZEUS, RÓZSAKŐ, VULCANUS

 

Balatonfüred, Horváth-Ház Borpince
2013. július 3.

 

A Balatoni Borkultúráért Alapítvány 2013. július 3-án különleges kóstolót szervezett Balatonfüreden, a páratlan eleganciájú Horváth-Ház Borpincében. Küldetésünk nem volt egyszerű, olyan magyar nemesítésű szőlőfajták borait szereztünk be, amelyet elvétve, csekélyke területen termesztenek a Balatoni Borrégióban. A világfajták bűvöletében gyakran megfeledkezünk arról, hogy léteznek magyar nemesítésű szőlőfajták, amelyek jó kezekben, megfelelő termőhelyeken egyedi, izgalmas és figyelemre méltó borokká alakulnak. Ilyen a kevésbé ismert Zenit, a Vulcanus, a Rózsakő és a Zeus.

 

A tesztünk célja a fogyasztók tájékoztatása. A balatoni térségbe érkező borbarátokat megismertetni olyan csak erre a tájegységre jellemző ritkaságokkal, amelyek nemesítése is Badacsonyhoz, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézethez kötődik. Átfogó képet próbálunk adni e borok változatosságáról, hogy ezek a szőlőfajták is divatossá, népszerűvé váljanak és elterjedjenek, mivel az új fajtákkal kapcsolatban egyfajta előítéletről beszélhetünk. A borbarátok vásárlás, kóstolás során gyakran az ismert neveket, fajtákat, címkéket keresik, a szinte ismeretlen borászok boraival nem mernek kísérletezni.A kóstolóra 38 tétel érkezett a térség 17 pincészetétől: 30 száraz és félszáraz és 8 félédes és édes bort. A kóstolóra az e fajtákkal foglalkozó balatoni borászokat, sommelier-ket, borkereskedőket és szakújságírókat hívtunk meg. A nem túl szerencsés időpont miatt a kóstolók köre jelentősen lecsökkent a szőlő- és borszezon munkálatai miatt. Ennek ellenére a kóstolás sikeres, érdekes és tanulságos volt. Bár a borokat a klasszikus ismérvek - szín, tisztaság, illat intenzitását és minőség, zamatok finomsága, vagyis az általános harmónia - alapján pontokkal is értékelték vendégeink, emellett a megbeszélés, a borok közös elemzése, visszakóstolása, útmutató keresése volt a jellemző.   

 

Bővebben...
 
Balatoni Olaszrizling a VinAgora legjobb fehérbora

 

Magyarország legnagyobb és egyetlen nemzetközi borversenyére a 14. VinAgora Nemzetközi Borversenyre ezúttal a világ 19 országából mintegy 560 bort neveztek. A megmérettetésben részt vett Ausztrália, Bolívia, Brazília, Franciaország, Magyarország, Németország, Románia, Ausztria, Libanon, Új-Zéland, Spanyolország, Portugália és Uruguay is. A VinAgora Közép-Európa bor-iránytűjének tartják és idén június 14-16. között került megrendezésre. Ez a borverseny olyan nagy nemzetközi szervezetek védnökségét élvezi, mint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) és a Borászok Nemzetközi Szövetsége (UIOE), továbbá a verseny évek óta aktív tagja a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének (VinoFed).

 

Az idei VinAgorán hat Champion-díjat, egy nagyaranyérmet, 80 aranyérmet, 88 ezüstérmet, egy „nevező ország legjobb bora” elismerést és hét „legjobb fajtabor” díjat osztottak ki. A hat Championból hármat magyar bor érdemelt ki, egyik a balatonedericsi Effendy-Vin (Effenpergel Családi Pincészet) félédes Olaszrizlingje. A legjobbak közé került egy szlovák tokaji is. A rosé kategóriában Dúzsi Tamás, vörösbor kategóriában az Ausztrál Gatt Wines, pezsgők kategóriájában a francia Nicolas Feuillatte kapott. A természetes borkülönlegességek mezőnyében a szlovák Jaroslav Ostrozovic szalmabora, a "botrytizálódott" borok kategóriájában a Soltész Pince bora nyerte el a legmagasabb elismerést. Nagyaranyérmet, vagyis 92 pont feletti értékelést csupán egy bor, a Pauleczki-Vin Szőlőbirtok 1968-as Tokaji Esszenciája kapott. A fajtaborok kategóriájában hét díjat osztottak ki, a "nevező ország legjobb bora" különdíjban az uruguayi Bodega Artesana részesült.

 

Az erős mezőnyben kitűnően szerepeltek a balatoni borászatok. A Bujdosó Pincészetnek három arany- és két ezüstérmet, az Effendy-Vinnek a Champion díjat és egy aranyérmet, a Tornai és a Varga Pincészetnek két arany- és egy ezüstérmet és a Figula Pincészetnek kettő aranyérmet ítéltek meg.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 6 / 12
Balaton Borgaléria