Natúr aszúeszenciát loptak Tokajból


Több mint nyolcszáz liter natúr esszenciát loptak ismeretlen tettesek a Tokaji borvidékről, Mádról, Orosz Gábor pincészetétől. A borkülönlegesség több millió forintot ér és december közepén tűnt el a 
pincéből. A 2013. évi esszenciát 54 és 36 literes üvegballonokba gyűjtötték. Az esszenciát úgy nyerik, hogy a kézzel szedett aszúszemeket egy kádban összegyűjtik. Egy tíz mázsás kádból mintegy 30-50 liter natúr esszencia csöpög ki, amit üvegballonokban tárolnak a későbbi felhasználásig.


Több millió forintos kár érte a borászt, a különlegességet valószínűleg kéz alatt próbálják majd meg értékesíteni a tolvajok Tokaj-hegyalján, esetleg a szlovák oldalon. A felkutatást jelentősen megnehezíti, hogy az esszenciát nehéz lesz beazonosítani, mivel a friss natúr terméket még nem analizálták.


Mi is az az eszencia?

Az aszúkészítés az aszúbogyók feltárásával kezdődik, amelyhez az aszúszemeket külön gyűjtik hagyományosan csappal ellátott, álfenekes kádakba. Az összegyűjtött szemek egymásra nyomódása következtében nagy (350-800 g/l) cukor- és extrakttartalmú, illat- és zamatgazdag lé préselődik ki. Ez a nyers eszencia, amelyből lassú erjedéssel keletkezik a Tokaji Eszencia nevű borkülönlegesség. Az eszencia többnyire nem kerül forgalomba, inkább megtartják maguknak a borkészítők, s aszúboraikhoz házasítják.
A Tokaji Aszúeszencia kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180g/l természetes cukrot és 45g/l cukormentes extraktot tartalmaz.

Bővebben...
 
A pezsgő és a Szilveszter története

 


Szilveszter éjszakáján sok hagyományos dolgot teszünk, amitől boldogság, gazdagság, öröm köszönt majd ránk, a következő évben - remélhetőleg. Malachúst eszünk, hogy szerencsénk legyen, vagy lencsét, hogy gazdagok. De miért iszunk pezsgőt?

 

A pezsgő régen a gazdagok itala volt, mára már megfizethető, középkategóriás ital. Mivel különböző fajtái vannak, így van belőle drágább és olcsóbb is. Maga az ital Dom Perignon francia szerzetes nevéhez fűződik, aki az 1600-as évek végén véletlenül állította elő, borból. A habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést ezután egészen a 19. század közepéig egyedileg, üvegenként végezték, ami azt jelentette, hogy egy üveg pezsgő elkészítése 2-3 évet is igénybe evett. Mivel sok palack még szét is robbant, így nehéz volt megfelelő mennyiséget gyártani. Ezért volt olyan drága a pezsgő, hogy csak a tehetősebb családoknak futotta rá.

 

Az 1850-es évektől ismert a tankpezsgő-készítés, amely megkönnyítette a gyártási folyamatokat, így egyszerre 7-8 ezer palack pezsgő készül. Érthető módon az új gyártási technika a pezsgő árának jelentős csökkenéséhez vezetett, ezáltal a kiváltságosok itala az egyszerű földi halandók számára is elérhetővé vált. Azonban a luxus érzete mind a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgő fogyasztásához. Még mindig felemelő érzés pezsgőt inni és általában megadják ennek a módját az emberek. Így lett a pezsgő az év utolsó napjának itala, amellyel mindenki koccint éjfélkor. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz.

 

Pezsgő és a pohár

Bővebben...
 
Gálné Dignisz Éva a 2013. Év Bortermelője


2013. december 6-án 12 órakor kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2013” cím nyertesét, aki:

Gálné Dignisz Éva, a Kunsági borvidékről.

Sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy hazánk nem csak a drága, felső kategóriás, elegáns „ünnepi” boroknak a szülőföldje, hiszen nemzetközi mércével is mérve kiváló, zamatos, nagyszerűen egyszerű, hétköznapi, megfizethető borokat is terem. Hála a jóistennek, különben nyugodt szívvel megelégedhetnénk mindössze 500 hektár szőlőterülettel is. Jóllehet, ez nagyobb feladat, mint sokan gondolnák, hiszen ezen a borvidéken a talaj adottságai miatt sokkal nehezebb tartalmas, értékes, igazán jó borokat készíteni. Éppen ezért hatalmas eredmény, hogy idén egy kunsági borász, és a díj történetében először egy hölgy nyerte el a méltó kitüntetést.


„Célunk, hogy az elmúlt ötven év során kettévált szőlőtermesztés és borászat — szakmai rangjának megfelelően — újra egyesítésre kerüljön családi pincészetünkben, hiszen kiváló minőségű borokat elsősorban saját termelésű szőlőből tudunk elképzelni. A magas minőség eléréséhez ezenkívül szükséges az egész éves munka során a szőlész és a borász folyamatos szakmai konzultációja, mely biztosítja az optimális termesztéstechnológiát. A korszerű borászati technológia megléte csak egy pont a minőségi borkészítés folyamatában. Ehhez biztosítani kell a kiváló alapanyagot, melyből a borok végső arculatát a borász szakmai tudása és elkötelezettsége adja meg.”


Egykor a Kertészeti Egyetemen diplomázott a szigetcsépi borász hölgy, akivel édesapja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét, akitől a szakma iránti alázatot és precizitást is megtanulta. Dolgozott a Pest megyei Pincegazdaságnál, a Kertészeti Egyetemi Tangazdaságban, majd annak privatizált üzemében, mint főborász. 13 éve szőlész férjével együtt építgetik egyre sikeresebb és ismertebb 76 hektáros családi vállalkozásukat. Boraival sorra söprik be a szebbnél szebb díjakat, elismeréseket nemcsak hazai, de nemzetközi borversenyeken is.


A borász hölgy mindegyik borára úgy tekint, mint saját gyermekére, egyformán szereti őket, de ha muszáj lenne egyet kiemelni közülük, akkor a Kékfrankos rosét választaná, hiszen ez a bor már a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik. Ez hozta meg az elismertséget a pincészetüknek, ezt tekinti a legnagyobb szakmai kihívásnak, és ez az a bor, amelyet a nők és férfiak is szívesen fogyasztanak.


Mint minden embernek, Évának is vannak tervei, vágyai, kívánságai. Mindennél fontosabb számára, hogy családjával egészségben folytathassa hivatásukat még sok-sok évig, hogy borfogyasztóik elégedettsége továbbra is töretlen maradjon. Lassan, de biztosan, kis léptékekben szeretnének tovább fejlődni. 10 éves terveikben szerepel további szőlőfajták telepítése, az idős ültetvények rekonstrukciója, a pince fejlesztéseinek befejezése, és nem utolsósorban szeretnék átadni gyermekeiknek a szőlővel és borral kapcsolatos tapasztalataikat.


„Nagyon büszke vagyok a családomra: lányomra, aki négy nyelven beszél és egy éve már a családi cégnél dolgozik, fiamra, aki szőlész szakon végzett az egyetemen, jelenleg növény szakorvosnak tanul, és férjemre, aki a családi cégünk megalapításával megteremtette a lehetőséget ahhoz, hogy saját borokat készíthessek, és aki a családunk mögött biztos támaszként megadja a fő irányokat a cégünkben. Aki eljön hozzánk, azzal szívesen beszélgetünk a borokról, szőlőről, és szívesen töltünk neki gyümölcsös, fajtajelleges, könnyed, üde borainkból.”


A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

Bolyki János – Egri borvidék
Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék
Heimann Zoltán – Szekszárdi borvidék

 

 
Balatoni Borok Háza - akciós ajánlat

 

Bujdosó Csomó Sauvignon Blanc 2012 - 950 Ft

Bujdosó Mentőöv Rosé 2012 - 950 Ft

Feind Cserszegi Fűszeres 2012 - 950 Ft

Feind Rosé 2012 -  1.130 Ft

Figula Rosé 2012 - 990 Ft

Skizo Muskotály 2012 - 850 Ft

Borbély „Fröccsnekisjó” Olaszrizling 2012 - 950 Ft

Homola 100% Balaton 2011 - 990 Ft

Pántlika Rosé 2012 - 1.000 Ft

Tornai Zenit 2011 - 650 Ft

Tornai Szürkebarát 2011 - 900 Ft

Laposa Friss Olaszrizling 2012 - 900 Ft

Laposa Irsai Olivér 2012 - 950 Ft

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 5 / 12
Balaton Borgaléria